Sales Ended

Faraid & Pengurusan Harta Di Singapura

Event Information

Share this event

Date and Time

Location

Location

MENDAKI SENSE

116 Changi Road WIS@Changi

#05-01/15, Oxford Room

Singapore, Singapore 419718

Singapore

View Map

Refund Policy

Refund Policy

Refunds up to 7 days before event

Event description

Description

Berdasarkan sura' An-Nisa ayat 11 hingga 12, pembahagian harta pusaka itu pada dasarnya adalah menurut faraidh. Namun, ramai di kalangan Muslim yang masih keliru dan kurang jelas akan pembahagian faraidh dan penulisan wasiat sedangkan terdapat hadith Nabi S.A.W yang menyebutkan bahawa seorang Muslim tidak seharusnya tidur malam tanpa menulis wasiat.

"Tidak baik bagi seorang Muslim memiliki sesuatu yang ingin diwasiatkan bermalam dua malam, kecuali wasiatnya itu tertulis di sisinya. (shahih Muslim)"

Isu ini timbul disebabkan pengumpulan aset yang semakin bersifat kompleks pada masa kini. Diperhatikan semakin ramai yang ada aset di luar negara, mengumpul aset melalui perniagaan sendiri, menabung dalam amanah saham dan produk insurans, dana CPF dan juga isu hartanah hak-milik bersama seperti HDB.

Seminar ini akan mengupas isu-isu semasa seputar faraidh dan penulisan wasiat, dan juga membezakan antara kededuanya. Ia juga bertujuan menyedarkan para peserta akan kepentingan untuk merancang pembahagian harta menerusi penulisan wasiat dan pengunaan wadah-wadah yang bersesuaian, selain daripada hanya menyerahkan kepada faraidh sebulatnya.

Seminar ini harus dihadiri setiap individu Muslim termasuk usahawan dan pemilik bisnes dalan membuat penggantian atau peralihan bisnes

Pensyarah:

Mr Fadoli Raman, Head of Operations, Muslim Wealth Advisory, Invictus Capital

Mr Abdul Rahman BMH Principal Lawyer, ARLC

Ustazah Harinah Abdul Latiff Vice Principal, Madrasah Aljunied Al-Islamiah

Email kami: pwmseries@gmail.com

Telefon: 96551353

Share with friends

Date and Time

Location

MENDAKI SENSE

116 Changi Road WIS@Changi

#05-01/15, Oxford Room

Singapore, Singapore 419718

Singapore

View Map

Refund Policy

Refunds up to 7 days before event

Save This Event

Event Saved