Organiser profile image

Dr Hj Arriffin Mansor (BM)

http://abmconsult.blogspot.com

 Tel/Fax 03-28571840   Tel HP 012-2786282

Dr Hj ARRIFFIM MANSOR  B.Econ, MBA, M.Acc, FICMA, FIPA PhD

Arriffin ialah perunding dan pelatih dalam bidang keusahawanan, perniagaan dan kewangan.

Beliau menjadi pensyarah jemputan diUMCced, UITM, UTM, Excel College, Aviation Management College dalam pelbagai bidang.

Didalam bidang keusahawanan beliau telah menyumbang dalam latihan diMARA, Mindef untuk bekas perajurit untuk lebih dari 7 tahun.

Dalam keusahawanan, pendekatan beliau lebih kuantitatif, lebih strategik dan lebih modelling.  Ceramah beliau dalam semua bidang akan diselitkan dengan analisis yang berbentuk quantitatif kerana akhirnya matlamat perniagaan ialah untung atau lebih tepat lagi ialah pulangan terhadap modal.

Dengan excel, beliau akan tunjukkan kesan atau impact dari setiap perubahan strategi.  Dengan simulations dan modelling, pembentukan strategi dapat ditunjukkan dengan jelas.

Berdaftar dengan HRDF, beliau juga saorang Setiausaha Syarikat bertauliah (Certified Company Secretary) dibawah Persatuan Setiausaha Syarikat Malaysia.

Lulusan B.Econ dari Universiti Malaya (1973) dan MBA (Oklahoma City University) dan M.Acc (Charles Sturt University)(Australia), beliau pernah menjawat akauntan kanan diTelekom Malaysia, Conoco dan Bata Malaysia Berhad.

Beliau pernah menjadi Pengurus Besar, Malaysian Timber Industry Board dan Maju Holding Sdn Bhd dalam bidang pengangkutan.

Tel / WA/SMS 012-2786282

arriffin@gmail.com

Pendekatan kami dibawah empat penjuru

1.  Memahami SWOT melalui analisis jurang

2.  Integrasi business strategies kearah matlamat agong

3.  Model perniagaan dipilih melalui simulasi.

4.  Penilaian utama ialah pulangan terhadap ekuiti

Melalui excel latihan kami sampai keperingkat "evaluate dan create" learning dibawah sistem Bloom taxonomy.